Alle våre vinduer er spesialtilpasset til ditt prosjekt.
Du har derfor en hel del tilvalg du kan gjøre for å få en helt unik utførelse på ditt vindu.

Vi tilpasser etter spesielle ønsker / behov

Basert på erfaring og kunnskap kan Vikeså Vindu finne riktige detaljer til ditt prosjekt. Vi har stort utvalg av tidsriktige beslag som f.eks hengsler, hjørnejern, vindushasper osv. Innvendige profiler på rammer, sprosser, post eller losholt var ofte ulike i forskjellige tidsepoker eller steder i landet.

Ut fra bilder kan vi se om vi har dette i vårt sortiment eller vi kan tilpasse til hvert enkelt prosjekt, og slik at en tilfredsstiller eventuelle krav fra vernemyndighetene.

Skal du rehabilitere eller tilbakeføre huset til sitt opprinnelige uttrykk? Vikeså Vindu er spesialister på å identifisere og produsere vinduer som passer til ditt hus, og har 70 års erfaring med antikvariske vinduer.

Ta kontakt med oss

Hva som er hva på et vindu?

Utforinger

Før var veggene i ett hus ikke så godt isolert som vi ønsker de i dag, og total veggtykkelse (Mål fra bak kant av utvendig listverk til bak kant av innvendig listverk.) var derfor gjerne ikke mer en dybden på selve vindus karmen. Etterhvert som vi begynte å isolere, økte total veggtykkelse og en fikk behov for å «fore» på vinduskarmen.

Vi kan tilby foringer spesialtilpasset slik dere måtte ønske. Under vises noen eksempler på hvordan dette kan gjøres. Foringene leveres normalt i 23 mm. fingerskjøtt, laminert og kvistfri furuplate.

Smal karm og ramme

Synes du mange av dagens vinduer leveres med breie karmer og rammer som tar mye av lyset? Med «Smal karm og ramme» får en lysmål på rutene og bredde/dimensjon på karm og ramme som er tilnærmet identisk med orginale enkeltglass vindu. For ett 2-rams lukkevindu (V-200) med smal karm og ramme vil totalt lysmål øke med 40 mm. i bredden og 30 mm. i høyden. Spesielt for vindu med mindre mål (Bredde x Høyde) vil dette være å anbefale.

Vikeså Vindu - Standard og smal karm og ramme

Glass

Vi bruker beste type 2-lags isolerglass som standard, og du er dermed sikret god isoleringsevne med Vikeså Vindu. Ønsker du 3-lags glass kan vi også levere dette, men det er gjerne ikke formålstjenelig ved rehabilitering om en ikke foretar en omfattende etterisolering av hele huset. Husk også at med beste 3-lags glass, isolerer glasset så bra, at en ofte vil kunne oppleve dugg på utsiden.

 

ISOSPROSS® med innkittet 2-lags isolerglass er lydtestet hos SINTEF og vi kan dokumentere vindu med 3 typer lydglass (33, 37 og 42 dB Rw+Ctr.). Dermed kan du selv med beliggenhet rett ved tett trafikkert vei få vindu med god lydisolering og samtidig ivareta ønske eller krav om bevaring/tilbakeføring i gammel stil.

Ønsker du glass med «liv» i slik de gamle orginale håndvalsede hadde, kan vi levere 2-lags isolerglass med 2-3 mm. «RESTOVER» glass utvendig. eller «kokt» 4 mm. glass. Strukturglass, frostet glass, solglass, sikkerhetsglass o.s.v. er også andre muligheter.

Vi profilerer oss som produsent av Norsk håndverk, og har derfor samarbeidet tett med CG-glass i Vennesla helt siden 2011. Alle våre vindu og dører blir levert med glass fra dem.

Materiale

Vi benytter sentvoksende norsk malmfuru med tette årringer og høy andel kjerneved som std. i vår produksjon. Rammer og karmer er laminert i helstav uten fingerskjøt, etter å ha blitt optimalisert (scannet) på sagbruket. Deretter blir de limt sammen for å sikre ren kjerneved ut mot vær og vind. Dette er så nært opp til den materialkvaliteten de gamle vinduene hadde. Mange produsenter reklamerer med flere forskjellige begrep for å fremholde sin materialkvalitet. Vi påstår at vår er helt unik og setter ekstra stor pris på å få besøk, for å la kunder selv se, lukte og løfte på materialene vår.

Vi kan selvfølgelig også levere vindu, dører og foringer i de fleste typer materialer, eller gjerne i forskjellige kombinasjoner. Vi har gode erfaringer med lamineringer der en kombinerer furu, eik eller teak (Utv./innv. eller motsatt.). I vår produksjon benytter vi også Accoya material og Tricoya plater. F.eks. er utvendig listverk i Accoya til fagvindu std.

Overflatebehandling

For at vinduene skal stå seg mot det barske klimaet vi har her på Vestlandet, er materialkvalitet og måten vinduene settes sammen på viktig, men like viktig er hvordan de er overflatebehandlet. Før overflatebehandlingen blir karmer og rammer dyppimpregnert. All endeved mettes med pensel før sprøytemaling.  Så etter nøye kontroll og mellompussing påføres toppstrøk. Overflatebehandling blir påført før glass, pakninger og beslag monteres, dermed får en god beskyttelse på alt treverk, til og med inni vindusrammen bak glasset. Velges f.eks. hjørnejern blir alle hjørner på rammene grunnet før disse monteres og hovedgrunning påføres.

Vi eksprimenterer ikke med overflatebehandlingen og har holdt oss til Becker Akroma fra Sherwin-Williams Norway AS, levert av Teknos Norge AS.

Standard overflatebehandling er Bomulls hvit med NCS kode; NCS S 0502-Y med glans 35. Men vi kan levere i de farger du måtte ønske, enten helmalt eller med forskjellig farge innvendig og utvendig.

Ubehandlet eller lakket innv. kan vi også levere, men ønsker du vinduene ubehandlet utv. reduseres garantien.

Andre beslag

Ventiler og sikringsbeslag (f.eks. barnesikring) er ikke std. på våre produkter men kan leveres på forespørsel.

Skal vindu ha funksjon som rømningsvindu, og åpning ikke tilfredstiller krav til rømningsvei, er rømningspost et mulig tilvalg på fler-rams vinduer.

Vi har gode kontakter og kan skaffe til veie det meste av beslag, også autentiske fra spesialleverandører og låsesmeder.